Ispis

Kinesiotaping

U modernoj medicini u posljednjih nekoliko godina razvijaju se sve učinkovitije metode liječenja, u koje je svrstan i kinesio taping.
Kinesio taping nije ograničen isključivo na probleme sa mišićima i zglobovima nego nudi mogućnost šire primjene kao liječenje migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom, te u vrhunskom sportu.


Razvoj metode kinesio (pokret) taping (traka)
Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.
Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoljeća Japanac Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihovog međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.
Od metode do terapije
Ova učinkovita metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima.
Zašto je metoda kinesio taping toliko učinkovita u liječenju boli? Kod upale mišića prostor između kože i mišićja je smanjen iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži što vodi k lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode kinesio taping. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav, time se smanjuje nadražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli. Ova učinkovita metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima.

Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga
1.    Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.
2.    Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom
3.    Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.
4.    Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu potporu, a time i poboljšanje funkcije zgloba.
Četiri su tehnike postavljanja kinesio tapinga
Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.
1.    Postavljanje na mišiće primjenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa, kao i kod ozljeda mišića. Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.
2.    Postavljanje kinesio tapinga na ligamente primjenjuje se kod ozljeda, preopterećenja tetivnog aparata i ligamenata što rezultira smanjenjem boli i poboljšanjem elastičnosti.
3.    Korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije. Korekcija funkcije se primjenjuje kod lošeg položaja kostiju, npr. korekcija patele i prilikom nanošenja traka se maksimalno rastegne. Korekcija preko fascije primjenjuje se preko lijepljenja mišićne facsije i djeluje na opuštanje fascije kao i smanjenje boli. Postavljanje kinesio tapinga na fasciju vrši se na način da se traka maksimalno nategne.
4.    Postavljanje za protok limfe omogućava podizanje kože, čime se povećava prostor između kože i supkutanog tkiva. Time se omogućava da limfa jednostavnije istječe u limfni sustav, što rezultira bržim smanjenjem edema.
Vezivno tkivo se opušta s posljedicom da se filamenti (vlakna) između endotelnih stanica inicijalnog limfnog sustava i elastičnih vlakana vezivnog tkiva mogu bolje pokretati. Nakon toga se zalisci na venama lakše otvore i limfna tekućina brže protječe. Traka omogućava daljnje protjecanje tekućine koja ima sposobnost kretanja uzduž svoga puta (vena). Kinesio taping-traka omogućava brži protok limfe u smjeru u kojem je nalijepljena. Ta tri principa djelovanja predstavljaju temelj kontinuirane limfne drenaže tijekom cjelokupnog nošenja trake.


Kontraindikacije za primjenu metode kinesio taping
•    otvorene rane
•    nezacijeljeni ožiljci
•    neurodermitisi i psorijaza
•    genitalne zone u prva 3 mjeseca trudnoće

LINKOVI:

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/14133/Kinesio-taping-od-metode-do-terapije.html

 

 

Distribucija: Public art d.o.o., Lanište 11c Zagreb, Fax.01/6555493, M.095/6555-556, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

WEBSHOP