Ispis

BESPLATNO NUTRICIONISTIČKO SAVJETOVANJE

Qlabos besplatno stručno savjetovanje o prehrani uz mjerenje BMI i mjerenje postotka masnog tkiva

Za procjenu prehrambenog statusa organizma koristi se nekoliko metoda, a jedna od njih je određivanje udjela masnog tkiva

Većina nas o tijelu počinje voditi računa tek kada je prekasno, odnosno nakon pojave prvih zdravstvenih tegoba, no kao i u svemu najbitnija je prevencija i rano detektiranje problema Sigurno vam je poznato kako su glavni uzroci suvišnih kilograma u 90 posto slučajeva pretjeran unos hrane i izostanak tjelesne aktivnosti.

Za utvrđivanje stanja uhranjenosti organizma često se koristi utvrđivanje mase tijela izražene kao BMI (Body Mass Index = Indeks Tjelesne Mase), čije su vrijednosti u slučaju pothranjenosti manje, odnosno u slučaju pretilosti veće od određenog postotka za skupinu kojoj osoba prema dobi pripada.

 

 

Preporuke pravilne prehrane

Zdravstvene studije su neosporno dokazale loš učinak na organizam nutritivno siromašne hrane - visokomasne, slane, bogate šećerom i siromašne dijetalnim vlaknima, pržene i brze hrane. Zato bi sljedeći principi pravilne prehrane trebali svim odraslim zdravim osobama poslužiti kao vodič u odabiru namirnica.

  • Raznovrsno se hraniti - Obroci moraju sadržavati glavne skupine namirnica: mlijeko i mliječne proizvode, meso, ribu i zamjene (soja kod vegetarijanaca), žitarice i proizvode od žita, povrće i voće.
  • Uravnotežiti unos s potrošnjom energije - Mnoga oboljenja (visoki krvni tlak, rak, šećerna bolest, infarkt) direktna su posljedica pretjerane tjelesne težine.
  • Prehranu zasnivati na žitaricama, povrću i voću
  • Odabirati hranu s niskim udjelom masti, zasićenih masnih kiselina i kolesterola - Crveno meso (svinjsko, goveđe, janjeće) najveći je izvor kolesterola i zasićenih masti, nepoželjnih u prehrani. Kao zamjena za crveno meso preporučuju se riba, piletina i puretina.
  • Kontrolirati unos jednostavnih šećera - Šećer je prazna kalorija koja u dnevnoj prehrani ništa ne znači s obzirom na to da ima dovoljno drugih ugljikohidrata. Zato ga je najbolje preskočiti ili zamijeniti umjetnim sladilom.
  • Kontrolirati unos soli - Povećan unos soli može za posljedicu imati nastanak hipertenzije (povišeni krvni tlak) u kasnijoj životnoj dobi.
  • Izbjegavati ili umjereno unositi alkohol i kavu

Procjena prehrambenog statusa organizma

Za procjenu prehrambenog statusa koristi se nekoliko metoda, a jedna od njih je određivanje udjela masnog tkiva u organizmu pomoću Omron body fat mjerača potkožnog masnog tkiva. Naime, mjerenjem električne provodljivosti (bioelektrične impendance) pomoću električne struje malog napona i unošenjem podataka za spol, dob, visinu i tjelesnu masu, dobiva se količina masti u tijelu.

Istim aparatom dobiva se i vrijednost ITM-a (Indeksa Tjelesne Mase), koja se također koristi za procjenu prehrambenog statusa organizma. 
Udjel masnog tkiva u organizmu određuju isključivo stručnjaci (Nutricionisti) iz Qlabos-a, u svim boljim ljekarnama te DM specijaliziranim prodavaonicama.

Uz određivanje prehrambenog statusa, daju se i preporuke za kure mršavljenja kao i savjeti vezani uz pravilnu prehranu.

Savjetovanje je dodatna usluga pojedinih ljekarni, te je potpuno besplatno za korisnika ljekarne.

Pravilnom prehranom do željene težine

Umjereno mršavljenje pomaže i pridonosi osjećaju vitalnosti. U dijetama za mršavljenje ili održavanje vitke linije važno je prevariti glad uzimanjem većeg broja uravnoteženih obroka tijekom dana, uz dodatak namirnica bogatih vlaknima (biljnog podrijetla) za stvaranje osjećaja sitosti i reguliranje probave.

Najveća je opasnost u svakoj dijeti unos šećera (rafinirani, bijeli šećer), i to najčešće pijenjem zaslađenih napitaka. Umjesto njih treba piti negaziranu vodu i nezaslađene biljne čajeve. 
Poznavanjem načela zdrave prehrane, praćenjem tjelesne težine i fizičkom aktivnošću svatko može odrediti režim zdrava mršavljenja koji mu najbolje odgovara.

A savjesniji mogu potražiti i savjet nutricionista

Ako ste zdravi, dobro se osjećate, s ponekim kilogramom viška ili manjka, pretjerano se ne umarate i kakvoća uzimanja obroka je ujednačena, tada nemate razloga mijenjati način života i prehrane. Međutim, manje korekcije u prehrani, poneki kilogram manje i umjerena voćno-povrtna dijeta dobro će vam doći uoči ljeta i toplijih dana, jer je nakon zime čišćenje organizma od nakupljenih štetnih tvari uvijek korisno.

Što je to jo-jo efekt?
Ako je gubitak kilograma tijekom dijete drastičan, organizam reagira tako da počinje štedljivije trošiti energiju, što usporava metabolizam i mršavljenje. Nakon povratka na uobičajene dnevne energetske potrebe povećava se udjel masnog tkiva na račun mišićne mase. Rezultat je začarani krug ili jo-jo efekt, jer se dobiva veća težina nego što se dijetom izgubila.

Ako ste smanjili unos kalorija, a ne dobivate željene rezultate, nemojte smanjivati obrok na nerazumno nisku razinu, nego počnite s tjelesnom aktivnošću.
Patite li od povremenih ili čestih zatvora (opstipacija), posebice u starijoj životnoj dobi, pomoći će vam voće i povrće, ili druge namirnice s mnogo vlakana. Isto tako, hrana bogata balastnim tvarima i prehrambenim vlaknima ublažit će smetnje i bolove kod hemeroida ili divertikula.


Prehrana zasnovana na masnoj hrani i visokom unosu bjelančevina opterećuje organizam, kao i pretjerani unos soli koji povećava rizik od visokoga krvnog tlaka.
Dakle, umjerena tjelovježba, prehrana bogata voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, a siromašna zasićenim masnoćama, odgovarajući unos tekućine te poneki pripravak za brže i učinkovitije mršavljenje koji će vam pomoći pri skidanju suvišnih kilograma teško se mogu nazvati žrtvom koju morate podnijeti kako biste u zrcalu vidjeli sebe u potpuno novom izdanju.

Prije svakog pokušaja reguliranja tjelesne težine, savjetujemo kunzultacije sa stručnjakom (Nutricionistom)..

Od sada je ta usluga potpuno besplatna, zahvaljujući Qlabos timu ugovorenim ljekarnama, te svim DM specijaliziranim prodavaonicama:

 

Popis DM specijaliziranih prodavaonica:

BR. 
FIL.

GRAD

ADRESA

BR. TEL.

014

Zagreb

Gruška 22

01/3626-014

021

Rijeka

Riva 6 - robna kuća RI

01/3626-021

       

101

Zagreb

Zagrebačka avenija100 a

01/3626-101

106

Rijeka

Janka Polića Kamova 81/a

01/3626-106

119

Zagreb

Oporovečka 14

01/3626-119

122

Split

R.Boškovića 9-11

01/3626-122

134

Zagreb

Vjećeslava Holjevca 62

01/3626-134

143

Zagreb

Jankomir 33

01/3626-143

       

167

Zagreb

Radnička cesta 52

01/3626-167

172

Zagreb

Tomićeva 1

01/3626-172

190

Velika Gorica

Trg kralja Tomislava 12

01/3626-190