KAKAO I GOJI – DOBITNA LJETNA KOMBINACIJA

top-1

KAKAO I ČOKOLADE SU UŽITAK ZA NAŠE NEPCE I HRANA ZA NAŠU DUŠU. ZRNO KAKAOVC A IZNIMNO JE BOGATO FLAVANOLIMA, POSEBNO KORISNIM TVARIMA U ZAŠTITI KOŽE OD SUNČEVIH ZRAKA.

Znanost je uvelike ušla i u naše tanjure i kuhinje s namjerom utvrditi koja hrana pored onih hranidbenih, ujedno pruža i najveće funkcionalne vrijednosti, odnosno ima izravan i mjerljiv utjecaj na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. Tako je već sakupljen značajan broja dokaza da je zrno kakaa doslovno nabijeno mješavinom različitih bioaktivnih sastojaka koje iskazuju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Među ostalim, sve je više radova koji ukazuju na izuzetan potencijal i značaj kakaa u zaštiti kože, a njegovi bioaktivni sastojci su prepoznati kao djelotvorna prirodna sredstva za fotoprotekciju i kao ključni za održavanje zdravlja kože.


Studija čiji je cilj bio procijeniti fotoprotektivne učinke čokolade, objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology (rujan 2009.), uspoređivala je dvije skupine – prva skupina je dobivala posebno proizvedenu čokoladu s visokim razinama flavanola (HF), dok je druga skupina dobivala uobičajenu konzumnu čokoladu s niskom razinom flavanola (LF). Zaključak je istraživanja da redoviti unos flavanola kakovca pruža značajnu zaštitu od sunčevih zraka (fotoprotekcija) i stoga može biti učinkovita u zaštiti ljudske kože od štetnih UV učinaka. Konvencionalna čokolada nema takav učinak.
Što se tiče zdravlja kože, istraživano je djelovanje sastojaka kakaa u bolestima kao što su rak kože, psorijaza, akne i zacjeljivanje rana. Važno je napomenuti da istraživanja pokazuju da kakao ima veliki potencijal ne samo u prevenciji kožnih bolesti, već i za njihovo liječenje. Posebno antioksidansi koji se nalaze u kakau štite kožu iznutra neutralizirajući oksidativni stres, glavni čimbenik pogoršanja dermalne strukture i preranog starenja kože.

UZ KAKAO, I GOJI BOBICE POMAŽU KOŽI I OČIMA

Ove nevjerojatne bobice sadrže najviše beta karotena i vitamina E među voćem, a također sadrže zeaksantin koji, uz beta karoten pruža zaštitu od degenerativnih bolesti očiju te štiti oči od štetnih promjena uslijed izlaganja foto-stresu i UV zračenju. Jedna studija na miševima pokazala je da unos 5%-tnog soka goji bobica pruža dovoljnu zaštitu koži od UV zračenja. Uz ljepši ten i bolji vid što još možete očekivati ako ćete ovoga ljeta uzimati CocoaBean Extract+? Uz CocoaBeanExtract+ bolje spavajte i bolje se odmorite – kakao i goji bobice sadrže tvari koje pomažu opuštanju, postizanju boljeg, dubljeg sna, doprinose osjećaju smirenosti, pomažu protiv nervoze i svakodnevnog nagomilanog tereta stresa. Iste ove biljne komponente pomažu u boljoj regulaciji krvnog tlaka, održavanju tjelesne težine. Sveukupno, raspoloženje će biti bolje, a ljeto ispunjeno s više smijeha.